Nâs Sûresi Hakkında
Kuranı Kerim'in son suresidir. Medenî (Medîne-i Münevvere döneminde inmiş)dir.6 âyettir. Kur’ân-ı Kerîm bu sûre ile sona ermektedir. İsmini, 4. âyet hâriç, âyetlerinin sonlarında tekrarlanan ve “insanlar” mânasına gelen اَلنَّاسُ (nâs) kelimesinden almıştır. Mushaf tertibine göre 114, nüzûl sırasına göre 21. sûredir. “Muavvizeteyn” Felak ve Nas surelerinin ikisine birden verilen isimdir. Kur'an-ı Kerim'in Felak ve Nâs olarak adlandırılan 113 ve 114. surelerine “Muavvizeteyn” (Muavvizetan), bunlara İhlas suresinin ilavesiyle birlikte üç sureye “Muavvizat” denilmiştir.
Nâs Sûresi Konusu
Ele aldığı tek konu, şeytanın şerrinden Allah’a sığınmaktır. Önceki Felak sûresinde insanın beden ve ruhu üzerinde menfi yönde tesir eden hâricî sebepler ele alınmış ve bunlardan Allah’a sığınma emredilmişti. Bu sûrede ise daha çok kalbe ve ruha olumsuz olarak tesir eden, insanın iç âleminde vesvese ve şüphe fırtınası koparan cin ve insan şeytanlarının telkin ve fısıltılarından Allah’a sığınma yolları gösterilir.
Nuzül
Birçok sahâbîden rivayet edildiğine göre; Yahudilerden Lebîd ibni A’sam isimli bir adam Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)`in mübarek başının saçlarından ve tarak dişlerinden bir kısmını ele geçirerek, Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)`e sihir yaptı.
Birçok sahâbîden rivayet edildiğine göre; Yahudilerden Lebîd ibni A’sam isimli bir adam Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)`in mübarek başının saçlarından ve tarak dişlerinden bir kısmını ele geçirerek, Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)`e sihir yaptı.
Bu yüzden Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) birkaç gün hastalandı. Derken Cibrîl (Aleyhisselâm) gelerek ona:
“Yahudilerden bir adam sana büyü yapmak için, bazı iplere düğümler atıp falan kuyu içerisine bıraktı!” dedi. Bunun üzerine Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) Ali (Radıyallâhu anh)ı gönderdi. O, kuyunun içindeki bir kayayı kaldırdığında, Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)`in tarağına takılan bazı saçlarını ve tarak dişlerini onun altında buldu ki, üzerlerine iğne ile onbir düğüm atılmıştı. Onları alıp Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)`e getirdiğinde, Cibrîl (Aleyhisselâm)`da toplamı onbir âyet-i kerîme olan bu iki sûre-i celîleyle geldi ve onları Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)`e okuyup üfledi.
Böylece her bir âyeti okuduğunda bir düğüm çözülüyor ve Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bir hafiflik hissediyordu. Sonunda tüm düğümler çözülünce, Rasûlûllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) bağlardan çözülmüş gibi rahatladı. (Beyzâvî, Nesefî, Âlûsî) Büyü ve sihrin gerçeğini anlamak için bakınız: Bakara Sûresi; 102..
Nas suresi bizlere ne anlatıyor. Allah'a sığınmamız gerektiğini..
Sinsi olan şeytan hem insanlardan hem de cinlerden..
şeytanların şerrinden korunmanın tek yolu Allah'a sığınmak olduğunu ifade ediyor bu sure-i celileyi cemile bizlere..
Bismillahirrahmanirrahim
Bismillahi Allah'ın adıyla başlıyoruz
O öyle Allah ki Rahman olan yani dünyada kafir Mümin ayırt etmeden herkese sonsuz nimet veren. Rahim ahirette sadece müminlere sonsuz nimet verecek olan Allah'ın adıyla başlıyorum.
قُلْ DekiاَعُوذُSığımırım
بِرَبِّ Rabbine
النَّاسِۙİnsanların
Rab demek Bütün mahlûkatı terbiye eden yetiştiren demektir. De ki Ben sığınırım (kime?) İnsanların Rabbine.
مَلِكِ Melikine
النَّاسِۙİnsanların
İnsanların melekine sığınırım ne demek? Hakim yetki sahibi, her şeyin kainatın sahibine sığınırım.
اِلٰهِİlahına
النَّاسِۙİnsanların
مِنْ شَرِّ Şerrinden
İnsanın şerefinden dolayı özellikle insanlar zikredilmiş oldu. İnsanların rabbinden, insanların meliki ve yine insanların ilahına mabuduna tek ibadet ettikleri zata sığınırım de.
Rabbimizin üç vasfından bahsedildi Rabb, Melik ve ilah.
Madem Allah insanların malikidir o zaman ibadet edilecek tek ilah O'dur demiş oluyoruz.
الْوَسْوَاسِvesvesecinin
الْخَنَّاسِۙ Sinsi
Vesvese verenin şerrinden öyle vesvese veren ki Elhannas gizlenen, sinsi olan ve devamlı vesvese veren şeytanın şerrinden Rabbimize sığınırız.
Rabbimiz şeytanı bizlere anlatmaya devam ediyor:
يُوَسْوِسُ fısıldar
ف۪ي صُدُورِ Göğüslerine
النَّاسِۙ insanların
Buyuruyor ki o vesvese veren şeytan öyle bir şeydir ki vesvese verir nereye insanların gönüllerine kalplerine.. Peki bu şeytan bu vesvese veren bu cinni midir insi midir nedir ?
وَالنَّاسِ insanlardan
Cinlerden de vardır ve insanlardan da vardır.
Devamlı gizlenir ve sinsilik yapar, kulun gönlünü takip eder. Eğer Allah'ın zikriyle meşgul ise gizlenmeye devam eder. Kişi ne zaman Allah'ı hatırlamaktan Allah'ın zikrinden boş kalırsa hemen yanına gider Ona vesvese verir.
Peki vesvese dediğimiz şey nedir?
Hatırına gelen düşüncelerdir Bunlar rahmani de olabilir şeytani de olabilir. Eğer hayra teşvik ediyorsa hayırlıdır. Bunlar melektendir diye Efendimiz Aleyhisselam ifade buyuruyor ama kötü şeyler kişinin hatırına geliyorsa bu da şeytandan olduğunu Rabbimiz ifade ediyor.
Hatta bazı âlimlerimiz insan şeytanın daha tehlikeli olduğunu çünkü tanımadığımız arkadaşımız, akrabamız yakınımız olarak gördüğümüzü ve bizi kandırdığını ifade ediyorlar.
Rabbimiz bütün cin ve insan şeytanların şerrinden hepimizi muhafaza eylesin...Amiiin.
Allah'a emanet olun.
0 Yorumlar