Son yayınlar

6/recent/ticker-posts

Hacer'ül esved'e dokunmak için kadın ve erkeklerin birbirlerine temas etmesi izdiham haram değil mi? İstilâm nedir?



Soru: Hacer'ül esved'e dokunmak için kadın ve erkeklerin birbirlerine temas etmesi ve izdiham haram değil mi?

Cevap:İzdiham olduğunda, kadın erkek birbirine yapışma durumu gerçekleştiğinde Hacer-i Esved’i öpme pahasına bu duruma düşmek caiz olmaz, günah olur.

Sırf erkekler veya sırf kadınlar da olsa, birbirini itip kakmaları, incitmeleri, haklarını çiğnemeleri caiz değildir. Öpmeden selamlama uygulanabilir.

Bir sünneti yerine getirmek için günaha girilecekse o sünnet yapılmaz, böylece harama girilmediği için farz sevabı işlenmiş olur. Çünkü bir haramı terk etmek farzdır, o haramı terk eden kişi de farz sevabı alır.


Kâbe'yi tavaf edecek kimse, gerek tavafa başlarken ve gerekse Hacer-i Esved'in önüne geldikçe, mümkün ise kimseye eziyet vermeden onu öper ve eliyle mesheder. Kalabalık ve izdihamdan dolayı öpmesi ve elini sürmesi mümkün olmazsa uzaktan Hacer-i Esve'de doğru ellerini kaldır. Onu öper gibi işaret yapar. Tekbir ve tehlil getirir. İşte bu şekilde uzaktan yapılan işarete istilâm (selâmlama) denir. Hacer-i Esved'i öpmek veya istilâm etmek haccın sünnetlerindendir.
Hacer-i Esved'i hizasına gelince eliyle veya elinde bulunan baston gibi şeyle selâmlama işareti yapması mümkün ve caizdir. İster dokunarak isterse kalabalık olduğundan dolayı uzaktan Hacer-i Esved'i istilam ederken "Bismillah Allahu ekber" demek sünnettir.


Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. İnsanlar hac ve umre ziyaretlerinde bazı günahlara girebiliyorlar. Sanki orada her şey mübahmış gibi. Halbuki orada işlenen günah buradan daha kat kat olacaktır. Sevapların katlanması gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle hep bilmeden gittiğimiz için orada şaşkın müminler gibi ibadetler yapıyoruz..

      Sil