Son yayınlar

6/recent/ticker-posts

Rabbi Yessir Duası Üzerine Detaylı Bilgiler


Rabbi Yessir Duası müminlerin yüzyıllardır devamlı okudukları ve mucizevi tesirlerine sayısız defa şahit oldukları çok önemli bir duadır.


Bu yazımızda Rabbi Yessir Duası hakkında detaylı bilgiler vererek duanın sözlerini ve mealini sizlerle paylaşacağız. Ayrıca duanın okunma adabı ile ilgili önemli hususlara da yer vereceğiz. İnşallah aktaracağımız bilgiler hayırlara vesile olur.

Rabbi Yessir Duası Hangi Amaçlar İçin Okunmaktadır?

Rabbi Yessir Duası genel olarak “işleri kolaylaştırmak için okunan bir niyaz” olarak bilinmektedir. Ancak duanın okunma amaçları ve faziletleri sadece bununla sınırlı değildir. Rabbi Yessir duasının pek çok farklı dilek ve hacetin gerçekleşmesini dilemek için okunduğu sahih dua kitaplarında geçmektedir. 

Bu eserlerde fikir beyan eden büyük alimler Rabbi Yessir Duasının şu mevzularda okunabileceğini belirtmişlerdir:
Hem maddi yaşamla ilgili hem de özel hayatla alakalı sıkıntıların kolay bir şekilde çözülmesine vesile olur.
Okuyan kişilerin her türlü ruhsal sıkıntıdan ve vesveseden kurtulmasını sağlayarak huzura kavuşmalarını temin eder.
Rızık duası hükmündedir. Bu duayı okuyarak helal rızık peşinde koşan müminler inşallah hiçbir şekilde yoksulluk çekmeyeceklerdir.
Kendisini çaresiz hisseden ve bir çıkış yolu bulamayan insanların önünde hayırlı kapıların açılmasına vesile olur.
Aile içi ciddi sıkıntılar yaşayan kişilerin bu dua vesilesi ile huzurlu bir aile ortamına kavuşacakları beyan edilmiştir.
Kişinin işinde başarıya nail olmasını sağlar. Önce besmele çekip ardından bu duayı okuyarak çalışmaya başlayan kişinin işleri yolunda gidecek ve İnşallah ciddi sıkıntılarla karşılaşmayacaktır.
Düşmanlarına karşı zor durumda kalan askerler, dostları tarafından aldatılan tüccarlar, memleketine ulaşmakta güçlük çeken yolcular ve ağır sorumluluklar altında yıpranan kişiler için Rabbi Yessir duası “zor durumdan kurtulma duası” hükmündedir.
Ağır hastalığı olanlara dayanma gücü verir, sabırlarını artırır ve inşallah şifa bulmalarına vesile olur.
Kötü alışkanlıkların pençesine düşen ve bunlardan bir türlü kurtulamayan kişiler Rabbi Yessir Duasını sıkça okumaları halinde İnşallah bu alışkanlıklarını terk ederek her anlamda daha müspet bir yaşam sürdürmeye başlayacaklardır.
“Kaza belayı defeden dua” hükmündedir. Yapılan işlerin hayırlı biçimde neticelenmesini sağlar.

Rabbi Yessir Duası burada ifade edilenler dışında aynı zamanda utangaçlık hissini ortadan kaldıran ve kişiye manevi güç vererek özgüven sahibi olmasını sağlayan muazzam tesirli bir duadır.

Rabbi Yessir Duası Okumadan Önce Abdest Almak Gerekir mi?

Rabbi Yessir Duası gün içinde farklı sıkıntılarla karşılaşılan her an okunabilen bir duadır. Bu itibarla da öncesinde abdest almak zorunlu kabul edilmemiştir. Yani duaya ihtiyaç asıl olan her vakit Rabbi Yessir duası ile Yüce Rabbine el açıp yardım dilemek mümkündür.

Ancak kişi genel olarak hayatında işlerin rast gitmesini dilemek için Rabbi Yessir duasını okuyacaksa dua öncesinde abdest alması, sessiz sakin bir yere geçmesi ve içten duygularla dua etmesi elbette ki daha isabetli olacaktır.

Bazı kaynaklarda Rabbi Yessir duası okuyarak sıkıntılarından kurtulmak isteyen kişilere küçük bir miktar dahi olsa sadaka vermeleri de tavsiye edilmektedir. Zira sadaka vererek ihtiyaç sahiplerini sevindirmek kaza belayı def eder, malın bereketini arttırır ve duaların kabulünü kolaylaştırır.

Rabbi Yessir Duası Ayet midir?

Rabbi Yessir Duası halk arasında o kadar yaygınlaşmıştır ki pek çok mümin tarafından ayet zannedilmektedir. Halbuki Rabbi Yessir Duası Kuran’da geçen bir ayet değildir.

Rabbi Yessir Duasının Daha Makbul Kabul Edildiği Zamanlar Var mıdır?

Rabbi Yessir duası yukarıda da ifade ettiğimiz gibi ihtiyaç hasıl olan her vakitte okunabilir. Kişi ne zaman zorda kaldığını düşünürse Rabbi Yessir duasına müracaat edebilir. Zira unutulmamalıdır ki bu kutsi dua her şeyden önce “zor durumdan kurtulma duası” hükmünde okunmaktadır. Dolayısıyla kişinin ne zaman bu dünyaya ihtiyaç duyacağı belli değildir. Bu gerçekten hareketle müminin dua etmesi için aslında her zaman dilimi “makbul vakit” olarak kabul edilebilir.

Ancak bazen insanlar hayatları ile ilgili uzun soluklu meseleler için de Rabbi Yessir Duasına başvurmakta ve yaşamlarının güzelleşmesi için el açmaktadır. Böylesine bir maksat için dua okunduğunda Rabbi Yessir Duasına tıpkı bir dilek duası gözüyle bakılmalıdır.

Rabbi Yessir duası dilek duası hükmünde okunduğunda dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de duayı makbul zamanlarda okuyarak icabetini arttırmaktır. Duaların kabulünü kolaylaştıran makbul zamanlar şöyle sıralanabilir:
Farz namazlarından sonra
Cuma günleri
Kandil geceleri
Bayram sabahları
Seher vakitleri
Hac yolculuğu sırasında
Ölüler defnedildikten sonra
Oruçluyken
Savaş meydanında bulunurken

Burada sıralanan makbul zamanlardan Rabbi Yessir duası için en uygun olanı farz namazlardan sonralarıdır. Maddi problemlerle iş yaşamındaki sorunların halli için dua okunacaksa sabah namazı sonrasında dua etmek, şayet özel yaşamla ilgili meselelerin çözüme kavuşmasını dilemek için dua edilecekse de yatsı namazlarından sonra el açmak büyük alimlerin tavsiyeleri arasındadır.

Rabbi Yessir Duası ile Bazı Kuran Surelerinin Birlikte Okunmasının Hükmü Nedir?

Rabbi Yessir duası besmele çekildikten hemen sonra okunan bir niyazdır. Besmele ile Rabbi Yessir duası arasında başka dua veya sure okunmaz. Ancak kişi dilerse Rabbi Yessir duasından sonra Kuran-ı Kerim’den bazı kısa sureler okuyabilir. Bu uygulama duanın kabulü açısından zorunlu bir durum olmayıp sadece duanın tesirini artırmak için başvurulan bir yöntemdir.

Dua edilirken aceleci olmamak, Kuran-ı Kerim’den birkaç sure okuyarak tefekküre dalmak ve duanın kabulünü bütün kalbiyle inanarak istemek hiç şüphesiz ki kişinin sesinin Arş-ı Âlâ’da duyulmasını sağlayan en önemli hususlardır.

Rabbi Yessir Duasının Sözleri Nelerdir?

Rabbi Yessir duasının kısa ve uzun olmak üzere iki farklı okunuşu vardır. Ani biçimde gelişen olaylar karşısında Kısa Rabbi Yessir Duası okunurken geniş vakitlerde Uzun Rabbi Yessir Duası okunmaktadır.

Kısa Rabbi Yessir Duasının Sözleri

Bismillahirrahmanirrahim

“Rabbi yessir velâ tuassir Rabbi temmim bi’l-hayr” (amin)


Uzun Rabbi Yessir Duasının Sözleri

Bismillahirrahmanirrahim

“Rabbi Yessir ve la tüasir. Sehlil Aleyna bi fadlike ye müyessir. Rabbi zidne ilmen ve fehmen nafian. Ve temmim bil hayri.” (amin)


Ancak tarihte yaygın olarak okunan Rabbi Yessir duasının daha çok yukarıdaki kısa dua olduğunu da ifade etmek yerinde olacaktır.

Rabbi Yessir Duasının Türkçe Meali Nedir?

Her iki Rabbi Yessir Duasının Türkçe mealleri sırasıyla şöyledir:

Kısa Rabbi Yessir Duasının Türkçe Meali

“Rabbim! İşlerimi kolaylaştır, zorlaştırma, Rabbim işlerimi hayırla sonuçlandır.” (amin)

Uzun Rabbi Yessir Duasının Türkçe Meali

“Allah’ım senin sonsuz merhametin ve yardımın olmadan ben bu işi yapamam. Allah’ım bütün hayırlı işlerimi zorlaştırma, kolaylaştır, ilmimi artırarak yaptığım işleri bana ve çevreme faydalı kıl ve işlerimi en hayırlı şekilde sonuçlandır.” (amin)

Yorum Gönder

0 Yorumlar